2012. június 8., péntek

Nyugaton a helyzet

Igazából változatlan. Járkálunk ctg-re, amit a gyerek általában édesdeden átalszik:

Illetve végre-végre megérkezett a babakocsi:

Van hozzá sportülés, meg mindenhez esővédő, meg napernyő, meg pelenkázótáska. Hülyének is megérte 14 hetet várni rá.

A szülésznők amúgy nagyon kedveseket tudnak mondani. Az egyik ma megdicsérte a hasamat, hogy milyen szép (nekem is tetszik amúgy). A másik viszont tegnap azt mondta, hogy vékony vagyok. Ööööö, hát nem ez jut magamról először eszembe így kilenchónapos terhesen... De minden relatív, már Albert bácsi is megmondta.

10 megjegyzés:

  1. Tényleg nincs nagy hasad. Más a 6. hónapban tart itt.
    Addig is kis részletek a svájci egészségügyről? Van választott orvosod? Van ott hálapénz? (gondolom, nincs) Mennyibe kerül az egészségbiztosítás? stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Választott orvosom nincs, összesen 4 dokinál voltam terhesgondozáson, a szülészeten viszont egy másik csapat van, és az ügyeletesnél fogok szülni. A szülést amúgy is inkább a szülésznő kíséri (szintén az ügyeletes), nem olyan orvos-központú az ellátás, mint otthon. Ha a szülés már a végéhez közeledik, és a szülésznő műszakja lejár, akkor viszont ott marad, és nem adja át a kismamát a kollegának. Ha még órák vannak hátra, akkor megtörténik a műszakváltás.
      Hálapénz nincs. De azt el lehet intézni, hogy valakit ugyanaz az orvos kísérjen végig a terhességen és a szülésen. Ez orvos és kórház függő (a kórháznak van-e szerződése az adott orvossal). Én nem ezt az opciót választottam, mert nekünk fontosabb volt, hogy a szomszédban van a kórház, és csak át kell sétálni. Itt amúgy is inkább intézményt választanak az emberek, nem orvost.
      Svájcban csak magán egészségbiztosítás van, több cég versenyez a piacon. Az alapbiztosítást minden cég köteles bárkivel megkötni, aki szerződni szeretne vele, kiegészítő biztosításról már egyéni elbírálás alapján dönthet. Ha itteni bejelentett lakos vagy, akkor kötelező, hogy legyen egészségbiztosításod. Alapvetően három szint van: alap, félprivát és privát. A különbség nem igazán az ellátás szintjében mutatkozik meg, mint inkább abban, hog milyen magas beosztású orvos foglalkozik veled, illetve milyenek a kiegészítő szolgáltatások (hány ágyas szoba, wifi, fürdőköpeny - szóval a csicsa).

      Törlés
    2. Ja, és az árak: ez attól függ, hogy milyen szintű biztosítást kötsz, és milyen önrészt vállalsz. Nagyságrendileg olyan 300 frank/felnőtt/hó. Gyereknek sokkal olcsóbb, kb 100.

      Törlés
  2. A babakocsi tényleg nagyon szép - különösen az a szivárvány betét ragadta meg a figyelmemet a fogón.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a márka külön ismérve (az egyetlen nem-annyira-teccik-dolog benne :)), így viszont fényévekről meg lehet ismerni, hogy ki tol Teutonia kocsit.

      Törlés
  3. -én arról a szivárványos micsodáról azt hittem, hogy egy beépített hőmérő, ami a kinti hőmérsékletnek megfelelően színesedik...ha ilyen még nem lenne rajta, adjuk be újításnak!
    -a pocak remek, miért is sietne onnan ki bárki?!

    VálaszTörlés
  4. Szerintem csak a babakocsi megérkezésére várt :)
    (csak nekem kell 10x próbálkoznom, mire sikerül egy hozzászólást írnom????)

    VálaszTörlés
  5. Nem. Nagyon idétlen formájú betűket-számokat kell kihüvelyezni ahhoz, hogy az ember elküldhessen valamit.

    VálaszTörlés
  6. Szerintem egy robot sokkal jobb arányban találja el ezeket a betűket, mint én :)

    VálaszTörlés
  7. A deli felteke tovabbra is lelkesen (kisse kialvatlanul) varja a hireket

    VálaszTörlés