2014. január 11., szombat

Dávid 1 éves és 7 hónapos


Dávid továbbra is őrületes tempóban fejlődik, most nagyon látványos dolgok történnek. Tud futni, próbál ugrálni, és néha tényleg mindkét lába a levegőben van, próbál hátrafelé menni, Szilveszterkor pedig megtanult lépcsőn lefelé menni. (Fölfelé még inkább négykézláb közlekedik, de azt hiszem, én is ezt csinálnám, ha térdig érő lépcsőkön kellene följutnom.) Tud egyedül pohárból inni, és egyre ügyesebben használja a kanalat.
Ezzel párhuzamosan halad a nyelvi robbanás, már meg sem tudom számolni, hány szót tud. Meg tud nevezni sok-sok járművet, állatot és gyümölcsöt, plusz mindenféle egyéb tárgyat. Nagy kedvenc a másik és a kész. Néhány jelző is bekerült a repertoárba (csíkos, sárga), illetve elkezdett egyszerű mondatokat is mondani: Márti baba alszik, leesett a kanál (miután nagy ívben ledobta, és hosszan nézett utána az etetőszékből), meleg a répa. Kiteszi a névelőt is, de csak azért, mert így könnyebb kimondani, mert pl. Barnust is "Barnus-a-babának" hívta. Versszerűen el tud számolni ötig, fogalmilag a kettőt érti; tudja, hogy ha mindkét kezében van autó, akkor az kettő autó.
Sokkal akaratosabb lett, ilyen szempontból nehezebb vele, meggyőzni pedig még nem lehet. Azt sem tudja még összekötni, hogy milyen viselkedésnek mi a következménye - így még egy kicsit nehéz következetesen nevelni, de igyekszünk. Lassan már érti, hogy ha rossz fát tett a tűzre, mert olyankor szélesen ránk mosolyog, és édesen/tenyérbemászóan harsányan mondja, hogy "szia!" Ettől persze többnyire megenyhülünk, mert tényleg cuki.
Németül még nem nagyon beszél, csak pár szót mond, a bölcsben is magyarul, illetve a saját halandzsanyelvén hadovál. Tud egy svájci (Schiffli fahred uf em See) és egy magyar (hinta-palinta) dalt, de csak mi ismerjük föl, hogy mit is énekel. Viszont azt pontosan érzi, hogy egy sorba hány szótag jut, még ha magát a szót nem is tudja kimondani, a ritmus megvan.
Kedvenc játékai az autók, a formabeillesztés (lehetőleg járműves), de azért néha szeret könyveket is nézegetni. Építős lelkesedése alábbhagyott, de még vissza fog térni, ebben nem kételkedem.

Íme egy bónusz videó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése