2014. február 11., kedd

Dávid 1 éves és 8 hónapos

Azaz 20 hónapos. Az olyan kerek.
Egyre jobban akar, illetve nem akar dolgokat. Elkezdett az ételek között válogatni, ebben viszont nagyon szigorú vagyok. Ha nem evett rendesen ebédet, akkor nincs desszert, csak hogy jól lakjon valamivel. Az éhenhalástól meglehetsen távol áll, van rajta tartalék. Amúgy többnyire az evés szerencsére nem probléma, eszik rendesen zöldséget-gyümölcsöt is, húst hol igen, hol nem. A bölcsiben állítólag mindig nagyon jól termel.
Nyelvi fejlődése lassacskán kezd kiterjedni a németre is. A cumiból - illetve az általa fejlesztett "tite" szóból - egyre inkább Nuggi lesz (ez a hivatalos Schnuller helyi verziója). Ha útban vagyunk neki valami roppant fontos mászó-ugró-futó tevékenységéhez, akkor hangosan szól, hogy "Achtung!" Ezen kívül mond egyes szavakat (essen, trinken, 'Schuldigung, Kopf, stb.), de inkább a bölcsiben. Geográfiailag szépen elválasztja a két nyelvet. Ahogy mi megjövünk, átvált magyarra.
Magyarul egyre több mondatot vagy 2-3 szavas összetettebb dolgot mond. Kezd egyre többet tudni a gyakran ismételgetett versekből, a Kutyatár most így néz ki (dőlttel Dávid részei, sajnos videó nincs róla):

Harap utca három alatt megnyílott a Kutyatár
Síppal dobbal megnyitotta Kutyafülű Aladár
Kutyatár, Kutyatár, Kutyafülű Aladár

Húsz forintért tarka kutya
Tízért fehér kutya
Törzsvevőknek öt forint a kutya
Kutyatár, Kutyatár, Kutyafülű Aladár

Egyre elvontabban tud gondolkodni, megfigyelni. Pl. ha abonett-szerűséget eszik, akkor megmondja, milyen alakú éppen a darab: lépcső és traktor a leggyakoribbak. Ezt a játékot ő találta ki. Ha megnyomja a cumisüveg cumiját, akkor az ezáltal keletkezett hangra azt mondja, hogy sirály. És tényleg van benne valami.

Kicsit tud már rollerezni is:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése