2014. szeptember 17., szerda

Dávid 2 éves és 3 hónapos (múlt)

A dackorszaknak egy enyhébb periódusát éljük, néhány mindennapos meccstől eltekintve (fogmosás, följönni a második emeletre, öltözködés) az izgalmas dolgokra lehet koncentrálni.
Például arra, hogy felismer már 5 betűt: van a D azaz Dávid betű, az S azaz kígyó betű, az X, az O vagy nulla, és a H azaz Hanna betű (szerelme a bölcsiben). Feldolgozás alatt az Anyu, Babu és Ella betű.
Babakocsiban csak akkor ül, ha reggel bölcsibe kell vinnem a két gyereket, és utána időben beérni a munkahelyemre. Amúgy gyalog megy mindenhova, legfeljebb rövidebb szakaszokra fölül a nyakamba.
Nyelvileg nagyot fejlődött: kérdésekre egész mondatban válaszol, helyesen használja az egyes szám első személyt. Jól kérdez, viszont kérni még nem tud, abból tipikusan az lesz, hogy "Anyu segíííít?" Elkezdte instruálni a játékait, vicces-furcsa visszahallani a saját mondatainkat. Nagyon durvát még nem hallottunk a szájából, ez megnyugtató.
A bölcsiben lelkesen énekel a többiekkel együtt, valamennyire beszél is, kérdésekre válaszol. Kéri, hogy nevezzenek meg neki dolgokat, és tanulja a szavakat.
Ellától sajnos szereti elvenni a játékait, igyekezzük erről lebeszélni. Mondjuk, hogy ez nem szép dolog, kérje el, illetve legalább adjon helyette másikat.
Továbbra is repülőgépes korszakát éli, kiegészítve munkagépekkel ("sajnos" az utcánkban folyó útépítésnek vége lett), illetve be-bekúsznak a dinók, ezek közül a triceratopsot meg is tudja nevezni. Drukkolok, hogy mihamarabb belépjünk a lovagos-váras fázisba, ott én is labdába rúgok.
Kezdi az időhúzást is. Ha este nem akar még vacsi után elmenni fürdeni, akkor Andrisnak azt mondja, hogy rakjanak puzzlet. Tudja, hogy ez az apja gyengéje, szereti, ha Dávid kirakózik.
Heti egyszer jár úszni a szomszédos kórház melegvizes rehabilitációs medencéjébe. Ez már nem babapancsolás, hanem kar- és lábtempókat tanulnak, siklanak, beugranak, és lebuknak a víz alá. Élvezi, még ha nem is akarja mindig pont azt csinálni, ami épp a feladat lenne. Ha ez így folytatódik, akkor még az is elképzelhető, hogy nem fog visítani a hajmosástól.
városnéző hajókázás túrós sütivel, Nagy Károlyra várva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése