2015. október 18., vasárnap

Ella másfél éves


"Enyhe" lemaradásommal nem törődve folytatom ott, ahol épp tartunk. Az elmúlt két hónapot meg fedje jótékony homály. (Voltunk nyaralni, voltak betegségek, felpörögtt meló, lepörgött energiaszint.) Visszatérve a kisasszonyhoz:

Kinőtt rendesen az a 11 fog, illetve megérkezett a 12. is, így megint szimmetrikus a látvány. Tudom, hogy el vagyok kényeztetve, de ezzel a foggal most rendesen megküzdöttünk, nem csak egyszerre felbukkant fogmosáskor.

Eléggé apás lett, ha itthon van, akkor leginkább Andris tudja Ellát lefektetni este (délután jó vagyok én is). Amúgy az esti fektetés is kissé időigényes lett mostanság, nehezen keveri le magát. Ez többnyire nem probléma, csak akkor macerás, ha egyedül fektetem a két gyereket, mert akkor Dávid meséje véget ér mielőtt Ellát ott tudnám hagyni.
elmosódott kép, de mostanában ez nagyon tipikus (és mindketten elolvadunk tőle: én a látványtól, Andris az odabújástól)
Jól eszik, de nem édesszájú. Ennyi idősen Dávid sem volt még az... A bölcsiben azt jegyzik meg, ha ebédre véletlenül csak egy adagot evett, nem kettőt-hármat. Mindezek ellenére méreteit tekintve a sviccer gyermekek alsó 5%-ában büszkélkedik a maga 9,4 kilójával és 77,5 centijével. Ez csak vásárlástechnikailag okoz gondot, mert pl. 19-es gumicsizma nincs. A 20-as méretet az esőnadrág szárára varrt gumipánt tartja a lábán.
Amúgy nagy izgő-mozgó, szeret sétálni, futni, lépcsőzni. Természetesen az iránytartással még vannak gondok, kézen fogva meg nem hajlandó, de ez Dávidnál is 2,5-3 éves kora körül jött csak el. Addig vagy hagyjuk szabadon lófrálni, vagy ha menni kell valahova, akkor babakocsi.
öntudatos minimanó
Beszélni még nem igazán beszél, csak pár szót (hinta, kukucs, apu, anyu, Dááá, baba, illetve pár állathang: kutya, cica, tehén. Bónusz a tschüss és a ciao.). Könyvben ennél persze sokkal több dolgot meg tud mutatni, illetve bárhol rálel a katicákra. Ennek hiányában egy piros pöttyös labda is elfogadható. Érteni mindent ért: egyik éjszaka tejért reklamált, amiről egy ideig igyekeztem lebeszélni, aztán látszott, hogy ez nem fog sikerülni. Visszaültettem az ágyába, és mondtam neki, hogy hozok tejet, de addig várjon meg szépen csöndben, Dávidot ne ébressze föl. Egy mukkanás nélkül ücsörgött.

Próbálgatja az oroszlánkarmait is. Sikerült már egy-egy kétévest megszégyenítő hisztit levágnia, amikor nem lehet tudni, hogy mi a baj, egyszer csak jön a hiszti-égszakadás-földindulás. Lesz még rosszabb is.
motorizált akaratgombóc
Már olyan nagylány, hogy ezekben a hetekben vált csoportot a bölcsiben. Kinőtte a babacsoportot, megy a vegyes korosztályosba, ahol 18 hónapostól 4-5 évesig vannak a gyerekek. Az új csoport a lila színt viseli, és Dávidéval egy épületben van, egy emelettel lejjebb. Így kicsit egyszerűbb lesz a gyerekeket hozni-vinni, illetve nap közben is szoktak a csoportok együtt játszani. Ezen kívül Ella egyik bölcsis nénije egy marosvásárhelyi nő, Emi (Emőke), aki nagyon lelkes, hogy kap egy magyar kisgyereket. (Emi amúgy Svédországban nőtt föl, és Németországba ment férjhez. Csak hogy azért ne legyen olyan egyszerű az élet.)
az esőnadrág által lábon tartott gumicsizma
Dáviddal továbbra is nagy a szerelem, ebben nagyon szerencsések vagyunk. Persze néha veszekednek játékokon, de azért inkább vagy békén hagyják egymást, vagy együtt játszanak egy kicsit, és püfölni sem szokák egymást olyan nagyon, inkább simogatni.
Dávid rászuszakolta magát Ella motorjára, aki ezt nagyon élvezte
eljött ismét a sült gesztenye szezon, Dávid jószívűen megosztja a zsákmányt
Kiváncsi Kisasszony: "Mit szereltek?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése