2016. január 29., péntek

Ekezetek nelkul - de legalabb irok

Az irodaban csend van es lagyan terjengo hullaszag, igy inkabb blogot irok. Mert az elet keremszepen zajlik, nagyon is.

no comment

Ella egy es haromnegyed eves
A kisasszony legnagyobb ujitasa, hogy elkezdett beszelni. Nem orult tisztan, de szavak es egyszerubb mondatok azert mar elhagyjak kis szajat. Neki is megvannak a magyar mellett a fixen sviccerul hasznalt szavai (Nuggi (cumi), hebe' (fogni), Achtung (vigyazz)). A tudas nagy resze allatokkal es kajakkal kapcsolatos, mint pl. nyuszi, cica, lo, madar, illetve sajt, sonka, paprika, ubi, stb., stb.
Nagyon hatarozott noszemely - tovabbra is. Aki nem engedelmeskedik, az felelmetes hangerot kap. Pl. ha epp egyutt furdenek, akkor imadja szappanozni David hatat. David viszont dafke csucsul a kadban. Ekkor felcsendul crescendoban a "Dadi, allj fol!" vegtelen sokszor.
Amugy elerte a 10 kilot, 83 centi, meg mindig csak 19-es a laba, kibujt - megint egyszerre, de dramak nelkul - mind a negy szemfoga, es tovabbra is a zoldsegeket reszesiti az edesseggel szemben elonyben.


lanyokkal jogazik Erlangenben

David 3 es fel eves
Nagyot nott (103 centi, ezert a 98 ruhakrol a 110-esekre ugrott, a laba 25-26-os), es szellemileg sokat fejlodott. Jokat lehet vele beszelgetni, most mar igazan. A klasszikus esti mesek epp pihennek, helyette inkabb ismeretterjeszto konyvek mennek. Fo tema a dino, ismer kb. 20-25 felet, es nem riasztjak el a bonyolult latin/gorog alapu nevek. Igyekszem neki magyarazni (amennyire tudom) az elnevezesek egyes reszeit. Dinokkal kapcsolatban tanulja a foldtorteneti korokat, a kontinensek kialakulasat es a vulkani tevekenyseg mibenletet is. Szinten nepszeru a kokorszak es az osemberek. Ezen kivul kellett mar meselni haziallatokrol, indianokrol es kigyokrol (brrrr, egyes oldalak konzekvensen at lettek lapozva).
Utolso nagy harcunk a cumi beszuntetese, amivel semennyire nem haladunk.
Szep lassan onallosag teren is fejlodik, mar mutat nemi hajlandosagot az oltozesre/vetkozesre. Felteve, ha vegtelen sok ido all rendelkezesre. Kimegy egyedul WCre, es igyekszem ravenni, hogy olykor-olykor eves utan vigye ki a tanyerjat, poharat a konyhaba.
Habar ugyesedik, es a bolcsiben mar nem alszik (otthon potolja masnap), megis ugy dontottunk, hogy meg ne kezdje el iden augusztusban az iskolaelokeszitot. A kerelmet most biralja el a suli, remeljuk, hogy hagyjak meg egy evet jatszani az oviban.

almamajszolok

allatkertben

A  napos oldal
Tadaaaaam! Megint elkoltoztunk! Ugy tunik, ezt olyan bo 4 evente csinaljuk. Habar a mostani lakasban szerintem hosszabb idot tervezunk eltolteni.
Nagy levegot vettunk, es elhagytuk az utcat. A falut azert nem, annyira nem vagyunk batrak. Januar 18. ota az S-Bahn sinek masik oldalan lakunk, ami egy picit magasabban fekszik, nem olyan arnyekos. Az utca neve is Sonnengartenstrasse.
Az uj lakasban nincs tobb szoba, mint a regiben volt, de tagasabb, jobban elferunk. A hazban van lift, garazsbeallo, illetve a lakasban moso- es szaritogep, 2 furdoszoba, plusz gyerekszemmel a legnagyobb fejlemeny: egy hatalmas galeria. (Felnottszemmel meg egy hatalmas padlaster, ami minden kacatot elnyel.)
Ime par kep:
Nagy! Konyhaaaa!!!
alakul a nappali
esti Bambi, Ella mar alvasra kesz
A koltozes maga a kovetkezokepp zajlott: en 16-an elroppentem a noveremekhez Erlangenbe (lasd jogazos kep korabban), Andris pedig menedzselte a koltozest, illetve 20-ra, amire hazaertunk popecre megcsinalta a gyerekszobat. Esteink azota pedig ugy neznek ki, hogy f9/9-tol olyan 1-ig dobozokat pakolunk ki, rendezkedunk. Tegnap delutan az IKEAba is elmentunk, hogy rendeljunk ugy ujabb PAX szekrenyt a "spajzba", ahol remelhetoleg el fognak ferni a kabatok, cipok es takarito eszkozok.
Meg sok persze a melo, kellenek szonyegek es fol kellene tenni a kepeket, de mar most nagyon szeretjuk. Gyerekek is jol erzik magukat, elvezik a nagy teret. Lehet busszal bolcsibe menni, ami a dolgozos reggelek stresszfaktorat nagyban lecsokkentia, amennyiben Davidot nem kell 10-15 percig noszogatni, hogy jojjon velem normalis tempoban.

Ahogy az irasi gyakorisagomat elnezem, majd ugy aprilis tajan jelentkezem ujra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése