2013. november 11., hétfő

Dávid 1 éves és 5 hónapos

Ez a hónap végre meghozta a várva várt ugrásszerű fejlődést, Dávid szépen elkezdett járni. Először inkább csak zokniban, de aztán hamar ráérzett a cipőre is, és most már otthon is csak két lábon közlekedik. A küszöböket jól veszi (nem úgy, mint anno édes anyukája), és láthatólag élvezi az új tudományát. Néha játék közben felpattan, és fut egy-két kört a dohányzóasztal körül. Kézen fogva köszöni, inkább nem, majd ő eldönti, hogy mikor merre megyünk. Ebből persze előbb-utóbb aztán babakocsi lesz, ha valahova el is szeretnénk jutni.
Szellemileg is nagyot fejlődött, már nem is tudom, mennyi mindent fölismer a könyveiben,
kedvenc könyvnézegetős hely: valamelyikünk ölében
pár szót pedig mond is: csiga, sas, autó (nagy kedvenc), busz, bada (=banán), eper, madár (vagy valami olyasmi), kaki (néha helyesen alkalmazva), most a héten pedig anyukámat kezdte mamának hívni. Párszor mondta azt is, hogy apa, és talán tényleg az Andrisra vonatkozik. Gyorsan tanulja az új szavakat, és mindig többet megért, mint gondolnánk, pl. odahozta a kért könyvet ("amiben a malac keresi a tyúkot, és közben találkozik a mókussal, a nyuszival és a rigóval is") vagy bedobó formát (hozta a kereszt alakú formát).
Egyre határozottabb elképzelései vannak arról is, hogy mit szeretne, főleg ha kajáról van szó, pl. kér másik sajtot, ha a felajánlott nem jön be eléggé. Amúgy sem szereti kétszer ugyanazt enni, így aztán minden nap kell neki valamit főzni. Nem lesz rossz januártól az a három nap bölcsi... Sajtban nagyon erős, mindenfélét veszek neki, és eddig még csak keveset utasított vissza. Mennek a kemény és félkemény sajtok, a brie/camembert-félék, nem baj az sem, ha büdös. Nagy szerencse, hogy az újdonságokat minden esetben megkóstolja, kinézet alapján nem utasít el semmit. Halad az önálló étkezés útján is, a kanál nagy barátja. A kanalazható szilárd ételek szépen fogynak, és lelkes a levesekkel is, persze ebből átöltözés lesz.
Fog-fronton nincs változás, továbbra is 4 fog büszke tulajdonosa, de ez nem akadályozza meg abban, hogy mindenfélét egyen. Új nagy kedvenc a csemegeuborka, valahogy még azt is elmorzsolja. Amúgy áttörőfélben van az ötödik fog, de nem sieti el a debütálást.

Egyre jobb vele lenni, élvezem, hogy kezd babából kisgyerekké válni, és csillogó szemmel fedezi föl a világot maga körül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése