2009. április 21., kedd

Sechseläuten


From Sechselaeuten

Van itt Zürichben egy nagyon aranyos kis szokás, amennyiben nagy dérrel-dúrral, illetve megfelelő mennyiségű, tűzzel és felvonulással elbúcsúztatják a telet április harmadik hétfőjén. Az ünnepség már vasárnap elkzdődik a gyerekek illetve a céhek felvonulásával, ahol fantasztikus jelmezekben vannak az emberek, és hömpölyög a tömeg a Limmat partján. A buli hétfőn is folytatódik, olyannyira, hogy a hétfő délután munkaszünepi félnap Zürichben. A nap fénypontja akkor következik el, amikor 6 órára harangoznak (innen származik a név), amikor is meggyújtják a Böögg (kb. egy hóember) alatti máglyát. A Böögg fejében robbanóanyag van, és mérik az időt a máglya meggyújtásától a robbanásig. A képlet egyszerű: minél gyorsabban robban fel a Böögg, annál szebb lesz a nyár. Idén állítólag 12 perc 55 másodperc volt, ami eléggé jó, úgyhogy meleg nyárra számíthatunk.
Namármost: én az eddig leírtakból mind semmit nem láttam, mert egyetemen voltam, illetve a hétfőt sikerült végigdolgozni, mert egyes amerikai látogatók magasról tojnak szegény európaiak ünnepeire, és akkorra zsúfolják tele a napot programmal. Plusz este még táncóránk is volt, amit nem lehet ugye kihagyni.
De a Sechseläuten legjobb hagyományából már nem maradtunk ki! A leégett máglya parazsából lehet venni, a fél város körülüli a tüzet, és grilleznek. Van, aki hoz kis grillt, van, aki csak rácsot, amit a földre szórt parázsra fektet, mindenki sütöget valami húst, iszogatja, amit hozott magával, és az egésznek van egy kis hippi-Sziget-Woodstock beütése, nagyon "unschweizerisch" :) Mi Andris squashos haverjaival voltunk,Erich hozta a grillt. Persze Ignacio, aki spanyol lazán 10-re érkezett, amikor parázs még dögivel volt (szerintem ma reggelre égett le teljesen a máglya), de mi már nagyjából mindent megettünk.

Szép nyarat kívánok mindenkinek, most már biztosak lehettek benne, hogy jó idő lesz!

1 megjegyzés: