2010. március 13., szombat

Hétvégi konyhatüdér

Mint minden ráérős szombatomat, ezt is nagyjából a konyhában töltöttem. (A ráérősről még vitatkozhatunk...)
A keddi guglis magyar ebédre trenírozva a már kipróbált tárkonyos pulykaraguleves és a császármorzsa után (Anyu receptjeiből) most a töki pomposnak veselkedtem neki. Ezt a receptet használtam a jó öreg Mindmegettéről, és eléggé jónak bizonyult. Ami nem volt tökéletes, azt mind magamnak köszönhettem: nem sütöttem eléggé elő a tésztát - tényleg félig meg kell sütni - és nem nyújtottam ki eléggé vékonyra. Viszont keddre már profi leszek, úgyhogy a kollegák tisztességes pompost kaphatnak.
Ma este megyünk Andris egyik squashos haverjához bulizni, azt megünnepelendő, hogy összeköltözött a barátnőjével (egy jó bulihoz könnyű kifogást találni). Erre az alkalomra megsütöttem Chili & Vaníliától az aszaltszilvás, mákos flant. Valószínűleg nem lett rossz, de nem olyan jó ötlet a minden földi jóban áztatott aszaltszilva szemeket a tortaforma aljára lerakni, mert akámennyire is teflon, és akármennyire kivajazod, az bizony le fog ragadni, és kár a sok jó alapanyagért. Végülis én megfordítottam a tortát, rákapirgáltam a leragadt szilvákat, majd az egészet beborítottam egy jó nagy adag fahéjas porcukor-réteggel, úgyhogy egész tűrhetően néz ki. A leragadványokat kóstolgatva az íze valószínűleg rendben van. De következőre a torta tetejére kerülnek a szilvák...
Amúgy vicces volt, hogy az alapanyagok közül igazán minden volt itthon, csak tojás és tej nem. Friss vaníliarúd, rum (illetve Grand Marnier) és egyéb nyalánkságok mindig lapulnak a szekrényben. Mióta megvettem azt az ominózus egy üveg Grand Marniert az igazi forró csokihoz, mindent abban áztatok, még a pórias kis császármorzsába sütött mazsolákat is.

1 megjegyzés:

  1. Torta update: végülis nem annyira jött be, mert szinte pudingos állagú lett a tésztája, olyan sült puding... Mondjuk egy liter tej és 22 dkg liszt arányától nem tudom, mint vártam. Amúgy finom, de hangolni kell még a recepten (lehet, hogy az itteni hozzávalók túl mások), különben nem éri meg a sok energiát.
    Ma viszont csinálntam egy bögresütit kakóval, csokikockákkal, narancshéjjal és erdei gyümölcsökkel dúsítva, abban többa bizodalmam. A Takáts család ezt kapja, nem holmi kísérleti cuccot.

    VálaszTörlés