2009. február 11., szerda

Harira


Ígértem a marokkói leves receptjét, íme:

Hozzávalók:
  • 500 g bárány lapocka
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 kisebb hagyma
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 1,5 teáskanál őrölt kömény
  • 2 teáskanál paprika
  • 1 babérlevél
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 l marhahúsleves
  • 500 g csicseriborsó
  • 800 g hámozott, aprított paradicsomkonzerv
  • 3 evőkanál finomra vágott friss koriander
  • 3 evőkanál finomra vágott friss petrezselyem

Elkészítés:
Olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a felkockázott bárányt, és közepes lángon megpirítjuk. Hozzáadjuk a köményt, a paprikát, a babérlevelet és a paradicsompürét, és folyamatos kevergetés közben pár percig főzzük. Ráöntjük a marhahúslevest, jól elkeverjük, és felforraljuk. Az előzőleg beáztatott csicseriborsóról lefejtjük a héját, és a paradicsomkonzervvel, korianderrel, illetve petrezselyemmel együtt a leveshez adjuk. Felforraljuk, majd alacsony lángon 2 órán keresztül főzzük, vagy amíg a hús meg nem puhul. Időnként keverjük, szükség esetén sózzuk-borsozzuk. Maradék korianderrel és kenyérrel tálaljuk.

Ez a hivatalos verzió, de Ibrahim tett még bele egy kis gyömbért és marokkói fűszert (Ras al-Hanut), marhahúsleves helyett zöldségleves-kockát használt (egy literhez csak egyet), illetve bárány helyett egyszerű darálthús került bele, aminek még az is az előnye, hogy pillanatok alatt megfő ;) Minden fűszerből kb. a receptben megadott érték kétszeresét használta, a paradicsomkonzervet összeturmixolta, és egy kis lisztet is adott hozzá, hogy jó sűrű legyen a leves.

Andrisnak ez lett az új kedvence, úgyhogy nekiállhatok otthon ilyet gyártani nagyüzemben :)

1 megjegyzés:

  1. Jo lenne rogton az elso ilyen leveskeszites datumat le is fixalni, nehogy valahogy feledesbe meruljon a dolog.

    VálaszTörlés