Ígértem a marokkói leves receptjét, íme:
Hozzávalók:
- 500 g bárány lapocka
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 kisebb hagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 1,5 teáskanál őrölt kömény
- 2 teáskanál paprika
- 1 babérlevél
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 l marhahúsleves
- 500 g csicseriborsó
- 800 g hámozott, aprított paradicsomkonzerv
- 3 evőkanál finomra vágott friss koriander
- 3 evőkanál finomra vágott friss petrezselyem
Elkészítés:
Olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a felkockázott bárányt, és közepes lángon megpirítjuk. Hozzáadjuk a köményt, a paprikát, a babérlevelet és a paradicsompürét, és folyamatos kevergetés közben pár percig főzzük. Ráöntjük a marhahúslevest, jól elkeverjük, és felforraljuk. Az előzőleg beáztatott csicseriborsóról lefejtjük a héját, és a paradicsomkonzervvel, korianderrel, illetve petrezselyemmel együtt a leveshez adjuk. Felforraljuk, majd alacsony lángon 2 órán keresztül főzzük, vagy amíg a hús meg nem puhul. Időnként keverjük, szükség esetén sózzuk-borsozzuk. Maradék korianderrel és kenyérrel tálaljuk.
Ez a hivatalos verzió, de Ibrahim tett még bele egy kis gyömbért és marokkói fűszert (Ras al-Hanut), marhahúsleves helyett zöldségleves-kockát használt (egy literhez csak egyet), illetve bárány helyett egyszerű darálthús került bele, aminek még az is az előnye, hogy pillanatok alatt megfő ;) Minden fűszerből kb. a receptben megadott érték kétszeresét használta, a paradicsomkonzervet összeturmixolta, és egy kis lisztet is adott hozzá, hogy jó sűrű legyen a leves.
Andrisnak ez lett az új kedvence, úgyhogy nekiállhatok otthon ilyet gyártani nagyüzemben :)
Jo lenne rogton az elso ilyen leveskeszites datumat le is fixalni, nehogy valahogy feledesbe meruljon a dolog.
VálaszTörlés